EYİTİM
Evet efendim, geçen yazılarda düzensizlikten, yalnızlıktan, tatil aylarında kentlerde kalıp denizin, güneşin ve kumun tadını çıkaramamaktan söz etmiştim. Bu yazıda ise konumuz bambaşka. İdealler ve eğitim sistemimiz. Biraz klişe bir konu ancak artık birilerinin şu anlam verilemeyen ve insanları fuzuli çabalara sokan sınavlar hakkında bir takım yazılar yazması gerekiyor. Bu mukaddes görev, bu sabah bana kısmetmiş demek. Şahane o zaman, ne dersiniz ? Başlayalım mı ?Bu eğitim sisteminin adını eğitim sistemi koyup eğitim sisteminden hiçbir şekilde anlamayıp eğitim sisteminin kelime anlamını dahi bilmeyen ucubelere buradan bir lanet olsun gönderiyoruz. Normalde işe yarayan bazı dersleri işe yaramaz bir hale getiriyor bu eğitim sistemimiz. Örneğin Matematik bir yardımcı bilimdir. Tabi ki tutup 10 sene sonra öğrencilere permütasyon, kombinasyon sormayacaklar ama matematiği öğrenirken öğrencilerin zekası gelişecek. Yani gelişmeli aslında ve gelişen bu zeka hayatta insana çok yardımcı olacaktır. Buna karşın ülkemizdeki eğitim kurumları, özellikle son yıllarda eğitim dediğimiz hayatın önemli ve zaruri unsurlarından olan kavramı makatlarından anlamışlar. Neden böyle yapıyorlar ? Eğitim sistemine karşı yeni küfürler üretelim diye mi ? Şayet öyleyse tebrikler, amacınıza ulaştınız.
Sınavlar gereksiz, YGS bitiyor LYS başlıyor. KPSS,KPDS,Ales,ÜDS... bitmiyor,bitmiyor,bitmiyor. Artık sınavlara koyaca harf kalmadı, insaf. Bu eğitim sistemi ve sınavlar nedeniyle bir çok insan resmen harcanıyor. Kabiliyetleri çöp konteynırlarına atılıyor adeta. Halbuki böyle olmamalıydı eğitim sistemi. Öğrenciler 12-13 yaşlarında ilgi alanları ve yeteneklerine göre eğitim görmeye başlamalılardı. Yahu 18 yaşındasın sınava giriyorsun, kitapçıkların üzerinde şu tarz uyarılar yazıyor; ''Böyle işaretleyin optik forma''. Sen o öğrenciye güvenmiyorsun 5 yaşında çocuğun bile rahatlıkla doldurabileceği optik formu dolduramaz gözüyle bakıyorsun ama türev, integral filan çözmesini bekliyorsun. Böyle enteresanlık olmaz, saçmadır. Kaldı ki geriye, sınavlardan yüksek alacak çocuğum diye aileler birbirleriyle yarışmaya başlıyorlar. Paralar dökülüyor, dershanelere gidiliyor, yaşam koçlarıyla konuşuluyor, özel dersler alınıyor. Ne için ? Cevap basit; Anüsü gaytalı bir imtihan için.
..
Ülkemizdeki eğitim sistemi velileri, eğitimcileri ve öğrencileri şaklabana çevirmiş durumda. Yetkililer ne görmek istiyor bilmiyorum ama ben daha fazla mağdur olan vatandaş görmek istemiyorum ve hayatın sanki birkaç optik forma bağlı gibi değerlendirilmesini kabullenemiyorum fakat ne yazık ki çoğu kişi boynunu bükerek gönülsüzce 'he' diyor. Ek olarak, sınavlarda başarılı olan insanlar bile ideallerine ulaşamıyorlar. İnsanların hakları da yeniyor. Saçmalık dolu kağıt parçaları için ter döküp emek veren herkes karşılığını alamıyor. Buna karşın konuşmak kolay, her ne kadar isyan etsek de katlanmak mecburiyetindeyiz. Bu durumlardan öğrenciler olarak da aşırı derecede rahatsızız. Bu konuyu daha sonra daha derin işlemeyi düşünüyorum, ben çok açım. Kahvaltıya gidelim mi ?